Brexit: Συντριπτική ήττα της Μέι στη Βουλή

Written by  Ιαν 15, 2019

 

Συνολικά 432 βουλευτές ψήφισαν κατά του σχεδίου της Βρετανίδας πρωθυπουργού για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ - 202 ψήφισαν υπέρ - Η μεγαλύτερη ήττα βρετανικής κυβέρνησης στη Βουλή από το 1924!

 
Οδυνηρή ήττα -όπως άλλωστε αναμενόταν, παρά την αναβολή της ψηφοφορίας για ένα μήνα- γνώρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με το βρετανικό Κοινοβούλιο να καταψηφίζει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες για το Brexit. 

Από τους 650 βουλευτές, 432 καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ 202 ψήφισαν υπέρ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ήττα βρετανικής κυβέρνησης στη Βουλή από το μακρινό 1924!

 
BBC Breaking News
 
@BBCBreaking
 
 

UK PM Theresa May loses MPs’ on her deal by 432 votes to 202 - the biggest government defeat since 1924

Latest: http://bbc.in/2DaADGH 

 
5,691 people are talking about this
 
 

 
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ένα από τα σενάρια της επόμενης ημέρας θέλει την Τερέζα Μέι να ζητάει παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες σημεία της συμφωνίας. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λίγες θεωρούνται οι πιθανότητες νέου δημοψηφίσματος, ενώ στο «τραπέζι» παραμένει και το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit.

Την ώρα της ψηφοφορίας, έξω από το Κοινοβούλιο, υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain διαδήλωσαν, με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπέρκλεϊ αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη με ηγέτες επιχειρήσεων μετά την ψηφοφορία.

Η ομιλία της Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην ομιλία της απέρριψε τις άλλες επιλογές που προτείνουν όσοι είναι αντίθετοι με τη συμφωνία: την επαναδιαπραγμάτευση, ένα νέο δημοψήφισμα, την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά και τις εκλογές.

«Οι βουλευτές έχουν καθήκον να υλοποιήσουν τις δημοκρατικές επιθυμίες του βρετανικού λαού. Ενα δεύτερο δημοψήφισμα θα προκαλούσε μεγαλύτερη διχόνοια» είπε η Μέι, που απέρριψε και το ενδεχόμενο «διαζυγίου» με την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Δεν θα υπήρχε μεταβατική περίοδος για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Απουσία συμφωνίας θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε συνεργασία στην ασφάλεια με την ΕΕ» υπογράμμισε.

 
Η Μέι αναφέρθηκε στο αίτημα του Τζέρεμι Κόρμπιν για εκλογές. «Αυτό δεν αφορά το τι είναι καλύτερο για τον ηγέτη των Εργατικών, αλλά το τι είναι καλύτερο για τη χώρα» σχολίασε η πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι, αν γίνονταν εκλογές, οι επιλογές που θα αντιμετώπιζε η χώρα έπειτα από αυτές θα παρέμεναν οι ίδιες. 

«Κάποιοι πιστεύουν ότι, καταψηφίζοντας αυτή τη συμφωνία, μπορούν να κάνουν την κυβέρνηση να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να πετύχει μία καλύτερη. Ομως η ΕΕ δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά τις διαπραγματεύσεις» τόνισε ακόμη.

«Εχοντας απορρίψει όλες τις άλλες επιλογές, μία απομένει: να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία» υπογράμμισε η Μέι. «Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ με αυτή τη συμφωνία, μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε. «Ως πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσα να προτείνω ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας». Η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρότερα για να έχουμε μαζί μας το Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε, και σε εκείνο το σημείο ήταν εντονότερη η αντίδραση των βουλευτών.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία που θα μετάσχει ο καθένας από εμάς σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του. Εχει έρθει η ώρα όλοι μας να πάρουμε μια απόφαση που θα καθορίσει τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες. Μια απόφαση που θα πρέπει να αιτιολογήσουμε και να ζήσουμε με αυτή για πολλά χρόνια. Κάθε ψήφος κατά της συμφωνίας είναι ψήφος για αβεβαιότητα και διχασμό» προειδοποίησε, αλλά εις μάτην...

Η ομιλία Κόρμπιν

Η Βρετανία θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ, υποστήριξε από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προτρέποντας τους βουλευτές να απορρίψουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

«Το λέω αυτό στους εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει αυτή τη συμφωνία, τότε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να αποκλειστεί» επισήμανε ο Κόρμπιν ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Ζητώ από το Κοινοβούλιο αυτό να καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία» τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
protothema
  1. Popular
  2. Trending
  3. Comments

Calender

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30