Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής Καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΣ

Written by  Φεβ 03, 2019
 
Την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, από τον Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
(ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.

Στην τελετή παρέστησαν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Αικατερίνη Παπακώστα - Σιδηροπούλου, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κα Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπρόσωποι Αρχηγών ΕΔ ξένων κρατών, Επίτιμοι Αρχηγοί καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), αντιπροσωπείες στελεχών από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ και τις Ενώσεις Αποστράτων, Απόστρατοι και λοιποί προσκεκλημένοι.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ

ΤΗΣ 1 ΦΕΒ19

Τιμή στον Ελληνικό Στρατό η σημερινή τελετή και εμείς απλοί στρατιώτες της ένδοξης ιστορίας του.

Ιστορία ηρωισμού και ήθους που συνέβαλε στην εδραίωση του Ελληνικού Έθνους.

Ιστορία προσφοράς αίματος, για να έχει το Ελληνικό Κράτος τη σημερινή του μορφή.

Ιστορία, όπου ο Ελληνικός Στρατός αγωνίστηκε απελευθερώνοντας προγονικά εδάφη με αίμα. Αυτά τα εδάφη που εμείς δηλώνουμε με τον όρκο μας ότι θα τα υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας.

Χιλιάδες οι νεκροί, καταδεικνύουν το μεγαλείο της προσφοράς, ενώ η θυσία τους μας πλημμυρίζει με υπερηφάνεια και μας χαλυβδώνει τη θέληση για αγώνα, οδηγώντας τις σκέψεις και τα βήματα όλων μας προς τα υψηλά ιδεώδη του έθνους, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στη μακρόχρονη ιστορία του, ο Ελληνικός Στρατός υπήρξε το λίκνο διαφύλαξης του κύρους, των αρχών, των αξιών και ιδεωδών, θεματοφύλακας των παραδόσεων και της ιστορικής κληρονομιάς τού Έθνους, δομικός πυρήνας και ελπιδοφόρο κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, ο Στρατός μας αποτελεί έναν σύγχρονο οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή και δυναμική αλληλεπίδραση τόσο στο διακλαδικό επιχειρησιακό περιβάλλον όσο και με την κοινωνία, ενώ μέσω της θεσμικής λειτουργίας του εδραιώνει την αποτροπή. Με την πολυεπίπεδη προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και την ευρύτερη συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες, εισπράττει την αγάπη και την αναγνώριση των πολιτών, ενισχύει την ήδη θεμελιωμένη σχέση τού Ελληνικού Λαού με το στρατευμένο τμήμα του και δηλώνει σε κάθε ευκαιρία, σε φίλους και εχθρούς, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα.

Είμαι υπερήφανος που υπήρξα ενεργό μέλος του Ελληνικού Στρατού, με μια μακρά πορεία 41 ετών με έργο δύσκολο αλλά τιμητικό. Υπήρξε αποτέλεσμα συλλογικής και συστηματικής προσπάθειας, με ορθολογικό προγραμματισμό, με αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με πλήρη εκμετάλλευση των υπαρχόντων μέσων και με την πλέον πρόσφορη διαχείριση των διατιθέμενων οικονομικών πόρων.

Με τη βοήθεια του Θεού παραδίδω τα καθήκοντα του Αρχηγού Στρατού υπερήφανος, διότι το προσωπικό μας ανταποκρίθηκε πλήρως στο κάλεσμα μου. Ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της εποχής, αντιμετώπισε τις απειλές, ξεπέρασε τις δυσκολίες και αφιερώθηκε στην υλοποίηση του οράματος.

Σέβομαι και τιμώ το εξαιρετικό έργο που μέχρι σήμερα επιτελέσατε και σας καλώ να συνεχίζετε άοκνα τις προσπάθειές σας, για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας του Στρατού μας.

Η πορεία ενός Αξιωματικού καταξιώνεται στις Μονάδες, στην επαφή του με το στρατιωτικό προσωπικό, καταξιώνεται στα πεδία των ασκήσεων, καταξιώνεται εκεί όπου υπάρχει η απειλή.

Διοικούμε προσωπικό και το οδηγούμε με τη στάση μας να υπερβάλλει καθημερινά, να αντλεί υπερηφάνεια από το χρέος του και την υλοποίηση της αποστολής του.

Για τον σκοπό αυτό άλλωστε επιλέξαμε τη Σχολή Ευελπίδων. Για να είμαστε οδηγοί στους αγώνες της πατρίδας, για να είμαστε οδηγοί στους αγώνες της σκληρής καθημερινότητας.

Ακολουθήστε πορεία αξιοπρέπειας, νίκης και έμπνευσης. Μην επιδιώκετε τον εύκολο δρόμο. Αναζητήστε τα δύσκολα. Απαιτείστε τα. Αυτά σας φέρνουν τη δικαίωση και την αναγνώριση από τους συνεργάτες σας. Έτσι, θα είστε ευτυχείς, πλήρεις, ολοκληρωμένοι, ήσυχοι, επιτυχημένοι. Μόνο όταν απολαμβάνετε με πάθος την κάθε ημέρα του ταξιδιού σας.

Επιτυχία είναι η ολοκλήρωση που νιώθεις ότι είσαι σημαντικός και αναγκαίος, καθώς και η αναγνώριση της χρησιμότητάς σου από τους συνεργάτες σου. Επιτυχία είναι να μπορείς από την πορεία σου να εμπνέεσαι και η πορεία σου να εμπνέει. Επιτυχία είναι το πάθος σου να είναι άσβεστο, μεταδοτικό. Να πυρπολεί την καρδιά και να φωτίζει την πορεία του οργανισμού που διοικείς. Επιτυχία είναι να κάνεις τους ανθρώπους να θέλουν να γίνουν καλύτεροι και να προσφέρουν περισσότερα από αυτά που μπορούν. Επιτυχία είναι η προσφορά να σου δίνει δύναμη και αυτή η δύναμη να επαναπυροδοτεί τη διαδικασία.

Νιώθω υπερήφανος, διότι με τις προσπάθειες όλων μας η αποτροπή ενισχύθηκε περαιτέρω, ενώ οι δράσεις του Στρατού εδραίωσαν και ενίσχυσαν την αγάπη και εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού σε εμάς.

Ευχαριστώ και τιμώ το έργο των Αρχηγών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το υπέροχο προσωπικό τους, ευχαριστώ και τιμώ το έργο των προγενεστέρων μου, ευχαριστώ και τιμώ το έργο των άριστων και αφοσιωμένων συνεργατών μου, ευχαριστώ και τιμώ το έργο του συνόλου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Στρατού και δηλώνω σταθερά προσηλωμένος, αφιερωμένος και αφοσιωμένος στην Πατρίδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστώ, τιμώ και σέβομαι τον Ελληνικό Λαό για την αγάπη και την εμπιστοσύνη του με την οποία περιβάλλει τον Ελληνικό Στρατό.

Υπερήφανος για τον Ελληνικό Στρατό, εκφράζω την απόλυτη πεποίθησή μου, ότι δεν βρίσκεται σε κρίση, λόγω των αρχών και αξιών του προσωπικού που τον υπηρετούν και διατηρεί ακέραιη την αισιοδοξία του, το υψηλό ηθικό του και πρωτίστως διακατέχεται από το πνεύμα του νικητή. Αποτέλεσε και θα αποτελεί βασικό πυλώνα εθνικής ισχύος και ισχυρή δύναμη αποτροπής.

Υπερήφανος για τον Ελληνικό Στρατό σας καλώ να αναφωνήσετε: Ζήτω το Έθνος Ζήτω ο Στρατός

Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής
Α ρ X η γ ό ς

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ

ΤΗΣ 1 ΦΕΒ19

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό, του Στρατού.

Κατ’ αρράς υποκλίνομαι ευλαβικά στις σκιές των αθανάτων νεκρών μας, στα ιερά σύμβολα και στις πολεμικές σημαίες των Σρηματισμών και Μονάδων του Στρατού μας.

Αναλαμβάνω σήμερα, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, τα καθήκοντα του Αρρηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γεγονός που αποτελεί ύψιστη τιμή και με καθιστά υπερήφανο, καθώς στη θέση αυτή διακρίθηκαν προκάτοροί μου, άριστοι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και ο καταξιωμένος Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, στον οποίο εκφράζω τις θερμές ευραριστίες όλων, για την πολύτιμη προσφορά του και ταυτόρρονα τις εγκάρδιες ευρές για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυρία.

Έροντας πλήρη επίγνωση της υψηλής τιμής, της ευθύνης και των υπορρεώσεων που πηγάζουν από την ανάληψη των καθηκόντων μου, υπόσρομαι ότι θα εργασθώ άοκνα για να ανταποκριθώ στις υπορρεώσεις του Αρρηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί το δομικό συστατικό ενός από τους τέσσερεις πυλώνες της Εθνικής ισρύος της Πατρίδας, αποτελώντας, διαρρονικά, ισρυρό έρεισμα στη συνείδηση της Ελληνικής Κοινωνίας, από την οποία προέρρεται το προσωπικό του και στην οποία θα καταλήξει μετά την αποστρατεία του ή την απόλυσή του. Οι υπορρεώσεις που προκύπτουν από την ιδιότητά μας ως Έλληνες Πολίτες Στρατιωτικοί, αλλά και την αποστολή μας, καθιστούν αδιαπραγμάτευτα τα στοιρεία του επαγγελματισμού, της συνείδησης του καθήκοντος, του ήθους και της προσήλωσης στις αξίες και στα ιδανικά, τα οποία αρμόζουν σε Στρατιώτες.

Συνερίζοντας την ιστορική διαδρομή του Στρατού μας μέρρι σήμερα, το πνεύμα διοίκησης θα διατηρηθεί ανθρωποκεντρικό, βασισμένο στη θεσμικότητα και στις παραδόσεις του. Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη θα είναι φάρος μας, αποτελώντας τον καταλύτη στη διατήρηση του υψηλού ηθικού. Στο πνεύμα αυτό, η έλλειψη διακρίσεων και η αξιοκρατική αντιμετώπιση ικανοποιούν «το περί δικαίου αίσθημα», μέσω του οποίου ενισχύεται η εμπιστοσύνη προς την ηγεσία. Μια ηγεσία χρηστή, που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για τη συνοχή και το φρόνημα του Στρατού μας.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, αξιοποιώντας την ευφυΐα του προσωπικού μας, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο τις προκλήσεις της εποχής μέσα από καινοτόμες και αποφασιστικές λύσεις, σε όλα τα επίπεδα.

Οραματίζομαι έναν Στρατό που θα συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο Αποτροπής και ισχυρή συνιστώσα της Εθνικής Στρατηγικής, που θα παρέχει στην Πολιτική Ηγεσία επιχειρησιακό πλεονέκτημα για την προάσπιση των Εθνικών μας Συμφερόντων, αντιμετωπίζοντας με σθένος τόσο το συνοριακό επεισόδιο και τη σημειακή κρίση όσο και τη γενικευμένη σύρραξη, εάν απαιτηθεί. Έναν Στρατό, ο οποίος θα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας και θα την εξασφαλίζει από κάθε ξένη επιβουλή, αλλά παράλληλα θα στηρίζει τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων κοινωνικής αρωγής.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο Στρατός Ξηράς, ως αναπόσπαστο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Πολιτείας, ευρισκόμενος, πλέον, στην αυγή μιας νέας εποχής, απαλλαγμένης από τις πρότερες δημοσιονομικές δυσχέρειες, θα συνεχίσει να προχωρά εμπρός, και προς τούτο είμαι διατεθειμένος να εξαντλήσω κάθε μου προσπάθεια.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό, ο Στρατός μας, η Χώρα και η Πατρίδα μας η ίδια, δεν αποτελούν απρόσωπες οντότητες, αποξενωμένες από την λειτουργία του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Αποτελούμε όλοι δομικά στοιχεία των εννοιών αυτών. Ως Αρχηγός σας, θα στέκομαι αρωγός στις καθημερινές σας δυσχέρειες, επαγγελματικές, οικογενειακές, προσωπικές, και με πατρικό ενδιαφέρον και δικαιοκρισία, θα παραστέκομαι σε όλους και όλες σας, εργαζόμενοι μαζί, ώστε ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων, να πράξει ό,τι του αναλογεί για να διατηρηθεί ακέραιη η χώρα μας, η οποία αποτελεί και σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης,

Με τις σκέψεις μου αυτές,

Σας καλώ να αναφωνήσουμε : Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς
Α ρ χ η γ ό ς

Last modified on Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 11:21

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  1. Popular
  2. Trending
  3. Comments

Calender

« July 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31