Αμερικανοί “Σύνδεσμοι” στις ελληνικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων

Written by  Φεβ 19, 2019

 

Την τοποθέτηση Στρατιωτικών Συνδέσμων (Military Liaison Officers) σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρότειναν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται στενά με το άριστο

κλίμα και το επίπεδο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χώρων το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν επεκτείνει σημαντικά την συνεργασία τους με διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, Πεζοναυτών και Αεροπορίας Στρατού σε συστηματική βάση. Ήδη το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκαν δύο κύριες συνεκπαίδεύσεις μεταξύ της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την 22 MEU των Αμερικανών Πεζοναυτών και της 1ης ΤΑΞΑΣ με το 2-17 CAV του Στρατού των ΗΠΑ, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα για περίοδο 4 μηνών με ελικόπτερα Longbow Apache, Blackhawk και Chinook.

Σε ό,τι αφορά την νέα πτυχή της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που αναδύεται, φαίνεται ότι επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελούν οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ζ΄ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, η ΔΥΚ και η 31η ΜΕΕΔ. Στις μονάδες αυτές, οι Αμερικανοί προτείνουν την τοποθέτηση Αξιωματικοί Σύνδεσμοι (Liaison Officer), με καθήκοντα τη μεταφορά αιτημάτων από και προς τις εμπλεκόμενες μονάδες, προκειμένου να συντονίζονται καλύτερα οι συνεκπαιδεύσεις.

Ο ρόλος των LΝO

Σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία, ο LNO είναι ένα στέλεχος το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ δύο οργανισμών – μονάδων για επικοινωνία και συντονισμό δραστηριοτήτων. Σε γενικές γραμμές οι LNO χρησιμοποιούνται για την βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και υπηρεσιών που μπορούν να διαθέσουν οι συνεργαζόμενες μονάδες, ενώ συχνά παρέχουν τεχνικές γνώσεις και κατάρτιση που έχουν αποκτήσει από την υπηρεσία τους.

Η παρουσία ενός LNO σε μια μονάδα, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο προσφέρει απευθείας συντονισμό και συνεννόηση των τμημάτων της μονάδας, με τα τμήματα τα οποία πρόκειται να συνεργαστούν σε μια άσκηση ή συνεκπαίδευση. Έτσι, εξοικονομείται χρόνος και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.  

Παράλληλα, επιτυγχάνουν αμοιβαία αλληλοκατανόηση και ενιαία αντίληψη για τους στόχους εκπαιδεύσεως που είναι επιθυμητό να επιτευχθούν μεταξύ δύο μονάδων που προέρχονται από διαφορετικά Σώματα και στην προκειμένη περίπτωση από διαφορετικές χώρες.

Από τη στιγμή που πρωταρχικό καθήκον των στελεχών αυτών είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων μεταξύ δύο μονάδων, εκ των οποίων η μια προέρχεται από συμμαχική χώρα, ένα από τα επιθυμητά προσόντα είναι η ικανότητα επαρκούς γνώσης της τοπικής γλώσσας και διαλέκτου. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ικανότητα ευχέρειας επικοινωνίας, που αποτελεί σύμφωνα με τους Αμερικάνους «τη μεγαλύτερη πρόκληση» σε αυτές τις θέσεις.

Το μοντέλο συνεργασίας ΜΥΑ – SEALS

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στενή συνεργασία στον τομέα των επιχειρήσεων δίωξης ναρκωτικών και αντιτρομοκρατίας μεταξύ της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ και των μονάδων SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια, το Λιμενικό Σώμα έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της σημασίας που κατέχει η θέση της χώρας και στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Σε στρατηγικό επίπεδο, έχουν δοθεί οι κατάλληλες κατευθύνσεις και έχει τεθεί το πλαίσιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των συνόρων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα έχει να επιδείξει υποδειγματική διαλειτουργικότητα, μεταξύ των υπηρεσιών του, αλλά και με υπηρεσίες χωρών μελών της FRONTEX.

Σε τακτικό επίπεδο η ΜΥΑ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες μη συναινετικές νηοψίες στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, στη σύλληψη στόχων υψηλής σημασίας και στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.

Τεράστιο βήμα προς τα μπροστά αποτέλεσε η ικανότητα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και της ΜΥΑ, να μπορούν να επιχειρούν στην ανοικτή θάλασσα, βάσει πληροφοριών από συμμαχικές χώρες, όπως τις γαλλικές Αρχές, με Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), ελικόπτερα, αεροπλάνα του ΛΣ και της FRONTEX και, πλέον, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτό και η συνεργασία που αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ, περιλάμβανε εκπαίδευση και πιστοποίηση, από τους βατραχανθρώπους του Αμερικανικού Ναυτικού, όπου καίριο ρόλο είχε και η μόνιμη παρουσία LNO, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στις παραπάνω δραστηριότητες όπως επίσης και στη διαδικασία παραχώρησης υλικού.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως μεταξύ των Ακτοφυλακών και των Δυνάμεων Ασφαλείας, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή στην περίπλοκη περιοχή της Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα εκπαίδευσης και εξοπλισμού έχει φτάσει τα 10 εκατ. $ ενώ προβλέπονται προγράμματα συνεργασίας, ασκήσεων, ανταλλαγών, παραχώρησης εξοπλισμού κ.λπ. με το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ύψους επιπλέον 15 εκατ. $.

Διεύρυνση συνεργασίας με τις μονάδες SOF των Ενόπλων Δυνάμεων

Η επέκταση της συνεργασίας των SOF των ΗΠΑ με τις αντίστοιχες μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί το επόμενο βήμα, στο ίδιο πλαίσιο που επετεύχθη με την ΜΥΑ.

Είναι σαφές ότι οι συνεκπαιδεύσεις που οι ΗΠΑ επιθυμούν να πραγματοποιήσουν με τις ελληνικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, αποβλέπουν στην ανάπτυξη των επιχειρησιακών ικανοτήτων και των δύο πλευρών, προκειμένου τελικά να επιτευχθεί ακόμα καλύτερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Προς αυτή τη κατεύθυνση λοιπόν, εκτιμάται ότι στοχεύει το αίτημα για τοποθέτηση LNO σε αυτές τις μονάδες προμηνύοντας -όπως είναι προφανές- εντατικότερη συνεργασία και ασκήσεις με αμερικανικά αποσπάσματα μονάδων SOF. Ενδεχομένως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο να είναι ευχερέστερη η διαδικασία υποβολής αιτημάτων από ελληνικής πλευράς για ενίσχυση με υλικό και οπλισμό, επεκτείνοντας την αρχή που ήδη έχει γίνει σε κρίσιμα συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Αυτό όμως είναι κάτι που μένει να φανεί στη συνέχεια και ανάλογα με την εξέλιξη του όλου ζητήματος. Προς το παρόν, το όλο ζήτημα ετέθη στο ΥΠΕΘΑ μέσω του Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και ήδη είναι ενήμερος ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για μια επιμέρους -αλλά κρίσιμη- παράμετρο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε επίπεδο μονάδων SOF, η οποία αφού μελετηθεί, θα καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα που θα οριοθετήσουν το πλαίσιο συνεκπαιδεύσεων με αμερικανικές δυνάμεις επί ελληνικού εδάφους.

 

doureios

11 comments

 • published here
  Comment Link published here Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 08:59

  You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most persons will go along with with your website.

 • h m h m faux suede cap khaki green men
  Comment Link h m h m faux suede cap khaki green men Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 07:01

  protetika detsk谩 obuv dom谩ca ors t 95 12 biela alternat铆vy艡et铆zek n谩ramek emporiap煤zdrov茅 拧aty album pou啪铆vate木ky foto 53tri膷k谩 a polo tri膷k谩 s dlh媒m ruk谩vom tommy hilfiger tri膷ko s dlh媒m ruk谩vom
  h m h m faux suede cap khaki green men http://www.scooperondoody.com/eaglebend/h-m-h-m-faux-suede-cap-khaki-green-men

 • high neck zip up swimsuit
  Comment Link high neck zip up swimsuit Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 00:47

  linda farrow 426 c3 aviator sunglasses rose gold linda farrow eyewear avvenicehaunting halloween savings grey women 2016 kenzo kz 3195 c01 sunglasses black full rimgant belmont eyeglasses g 311 black marine eyeglass frames 54 17 145 lot 347 vintage retro nos new old stockmiu miu oversize circle sunglasses
  high neck zip up swimsuit http://www.dodgecountynewsonline.com/walnutcove/high-neck-zip-up-swimsuit

 • ucdm
  Comment Link ucdm Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 23:20

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this info So i am glad to convey that I've a very good uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much without a doubt will make certain to don?¦t forget this site and provides it a glance on a constant basis.

 • 纬蠀谓伪喂魏蔚委伪 蟺伪蟺慰蠉蟿蟽喂伪 prada linea rossa 蠉蠁伪蟽渭伪
  Comment Link 纬蠀谓伪喂魏蔚委伪 蟺伪蟺慰蠉蟿蟽喂伪 prada linea rossa 蠉蠁伪蟽渭伪 Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 22:04

  慰蟺蟿喂魏维 纬蠀伪位喂维 慰蟻维蟽蔚蠅蟼 italian gunmetal clipon polarized size 52 蟿喂渭萎 96畏 蠁伪委畏 蟽魏慰蟻未维 渭蔚 蔚谓蟿蠀蟺蠅蟽喂伪魏萎 蔚渭蠁维谓喂蟽畏 蟽蟿畏谓 蟺伪蟻慰蠀蟽委伪蟽畏 蟿畏蟼 axel woman蟿蟽伪谓蟿蔚蟼 纬喂伪 胃伪位伪蟽蟽伪 蟿蟽维谓蟿蔚蟼 胃伪位维蟽蟽畏蟼 蠋渭慰蠀 蟽蔚位委未伪 8蔚慰蟺蠀蠀 蟺蠋蟼 胃伪 畏 伪纬慰蟻维 慰蟺蟿喂魏蠋谓 蔚喂未蠋谓
  纬蠀谓伪喂魏蔚委伪 蟺伪蟺慰蠉蟿蟽喂伪 prada linea rossa 蠉蠁伪蟽渭伪 http://www.madaarnews.com/arroyohondo/%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-prada-linea-rossa-%cf%8d%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b1

 • Nike Outlet
  Comment Link Nike Outlet Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 20:22

  rghrgx,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which,I LOve your Blog!

 • Yeezy 350
  Comment Link Yeezy 350 Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 20:07

  jtddynfpna,Some really nice stuff on this website, I enjoy it. I LOve your Blog!

 • NFL Jerseys
  Comment Link NFL Jerseys Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 19:58

  bufdcvvny,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.I LOve your Blog!

 • 斜械褋锌谢邪褌薪邪褟 写芯褋褌邪胁泻邪 锌褉懈 芯薪 谢邪泄薪 芯锌谢邪褌械 蟹邪泻邪蟹邪
  Comment Link 斜械褋锌谢邪褌薪邪褟 写芯褋褌邪胁泻邪 锌褉懈 芯薪 谢邪泄薪 芯锌谢邪褌械 蟹邪泻邪蟹邪 Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 19:45

  new balance sko damefor deg som er ute etter sko til t酶ffe tureradidas og niketil herre kj酶p ankelsokker fra 9 merker
  斜械褋锌谢邪褌薪邪褟 写芯褋褌邪胁泻邪 锌褉懈 芯薪 谢邪泄薪 芯锌谢邪褌械 蟹邪泻邪蟹邪 http://www.wat-if.com/vinland/%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%be%d0%bd-%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0

 • read review
  Comment Link read review Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 12:56

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 1. Popular
 2. Trending
 3. Comments

Calender

« September 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30