Στοιχεία σοκ - Ενας ολόκληρος Στρατός δεν... υπηρετεί: 30.000 οι ανυπότακτοι - Μόλις το 25% παρουσιάζεται για στράτευση

Written by  Μαρ 20, 2019

 

Συγκλονιστικά στοιχεία για το μέγεθος των ανυπότακτων παρουσίασε ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το νομοσχέδιο που κατατίθεται τον Απρίλιο στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε για 30.000 ανυπότακτους. Οπως γίνεται αντιληπτό, το νούμερο είναι συγκλονιστικό καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ουσιαστικά δεν υπηρετεί ένας ολόκληρος... Στρατός.

"Υπάρχουν 30.000 ανυπότακτοι καθώς παρουσιάζεται για στράτευση μόνο το 25% των στρατευσίμων"είπε ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης.

 

"Πρέπει να γίνουν τέτοιες κινήσεις ώστε οι στρατεύσιμοι που θα στρατευθούν στην ώρα τους να μην νιώθουν ότι έχουν απέναντί τους ένα εχθρικό κράτος" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Αποστολάκη.

Αναφορικά με τα μέτρα που προβλεπουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, προβλέπουν μεταξύ άλλων, την αναστολή της επιβολής διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων έως το 2020. 

Επιπλέον τους παρέχεται η δυνατότητα να ταχτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι το τέλος του 2020.

Μειώσεις όχι μόνο σε επίπεδο θητείας αλλά και σε επίπεδο προστίμων προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Ειδικότερα, σε ότι τους αφορά, η εναλλακτική ή κοινωνική, όπως λέγεται, θητεία που υπηρετούν μειώνεται από τους 15 μήνες που ισχύει σήμερα, στους 12 μήνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξισώνεται η διάρκεια της κοινωνικής με αυτήν της κανονικής στρατιωτικής θητείας, ενώ ταυτόχρονα για εκείνους που είναι άνω των 30 ετών προστίθεται η πρόβλεψη, εφόσον το επιθυμούν, μετά από 20 ημέρες κοινωνικής υπηρεσίας να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της έναντι χρηματικού τιμήματος.

Παράλληλα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, από 9 σε 6 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 8 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για τις οικογένειες με τρία τέκνα, με τη στρατιωτική θητεία των αρρένων μελών της να μειώνεται από 9  σε 8 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 9 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της "ανθρωποκεντρικής διοίκησης".

Για τους ΟΒΑ , ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και αυτό το νόημα έχει η επιπλέον τριετία που δίνεται.

Επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα των ΕΔ εντοπίζεται στις Ειδικές Δυνάμεις λόγω γήρανσης.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί «Ρυθμίσεων μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας, στρατιωτικής δικαιοσύνης και άλλων διατάξεων» κατατίθεται προς ψήφιση τον Απρίλιο.

Ρυθμίσεις προσωπικού

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπάρχουν ρυθμίσεις και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως για τα παιδιά που είχαν εισαχθεί σε στρατιωτικές σχολές και τα οποία κάποια στιγμή παρουσίασαν πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αυτών. Πλέον με βάση το νομοσχέδιο τα συγκεκριμένα παιδιά θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις στρατιωτικές σχολές, από τις οποίες θα αποφοιτούν ως υπαξιωματικοί με την πρόβλεψη εν συνεχεία να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες γραφείου.

Παράλληλα και σε ότι αφορά τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ρυθμίζεται ένα πάγιο αίτημα τους ως προς την εν’ ενεργεία εισαγωγή τους στο Σώμα των Αξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και την απονομή του βαθμού Υπολοχαγού κατά την αποστρατεία τους.

Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα και στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που το επιθυμούν, να παρατείνουν τη θητείας τους στο στράτευμα για 3 επιπλέον έτη (από 3 που ισχύει σήμερα, σε 6).

Πυρόπληκτοι

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εμπεριέχει επίσης προβλέψεις και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική και ιδιαίτερα στο Μάτι. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018, σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση αφορά τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, αλλά και τέκνα όλων όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκαν οι περιουσίες τους (σπίτια ή επιχειρήσεις) από την πύρινη λαίλαπα. Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να εισέρχονται στα στρατιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το 70% των μορίων που θα συγκεντρώσει ο τελευταίος που θα εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή. 

Στρατιωτική δικαιοσύνη 

Να σημειώσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει και μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη στρατιωτική δικαιοσύνη διευρύνοντας τη δικαιοδοσία των σχετικών δικαστηρίων, αλλά και εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι σήμερα υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα στρατιωτικά δικαστήρια να δικάζουν ακόμη και περιπτώσεις… μονομαχίας μεταξύ στελεχών του στρατεύματος!

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ρύθμιση μέσω της οποίας συνίστανται Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη, αλλά και στους στρατεύσιμους, σχετικά με υπηρεσιακές τους υποθέσεις, αλλά και να συνδράμουν τα Επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να συσταθούν τρία τέτοια Γραφεία, ένα σε κάθε Γενικό Επιτελείο και στα οποία θα μπορεί να απευθύνεται ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είτε θίγεται από αποφάσεις της διοίκησης, είτε ότι υφίσταται κακομεταχείριση στο πλαίσιο της θητείας του, ζητώντας την αποκατάσταση του. 

Νέο δελτίο ταυτότητας

Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας για τους στρατιωτικούς, το οποίο θα έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, με ενσωματωμένο τσιπ ασφαλείας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατόχους του να το χρησιμοποιήσουν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Υγειονομική περίθαλψη ανασφαλίστων 

Παράλληλα, μέριμνα, μέσω του εν λόγο νομοσχεδίου, υπάρχει και για την πλήρη υγειονομική περίθαλψη μιας σειράς κατηγοριών ανασφαλίστων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς Α΄ βαθμού των στελεχών των Ε.Δ που είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα και πολεμήσει στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Ειδικότερα, όσοι από αυτούς είναι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον πλήρη περίθαλψη και νοσηλεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

pronews

19 comments

 • Boldenone undecylenate kaufen
  Comment Link Boldenone undecylenate kaufen Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 02:10

  I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

 • chrome hearts
  Comment Link chrome hearts Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2020 21:27

  I must show my admiration for your kind-heartedness in support of those who have the need for help with this subject matter. Your personal commitment to passing the solution all through appeared to be surprisingly advantageous and has allowed guys much like me to attain their pursuits. Your personal interesting hints and tips means a lot to me and somewhat more to my office colleagues. Regards; from everyone of us.

 • click here
  Comment Link click here Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2020 08:13

  Would love to perpetually get updated great weblog! .

 • Dorothea
  Comment Link Dorothea Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 21:58

  Wow, this article is pleasant, my sister is analyzing these kinds of things, so I am going to let know her.

 • Charline
  Comment Link Charline Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 02:37

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it's
  really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 • Roy
  Comment Link Roy Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 15:50

  I pay a quick visit everyday a few web sites and blogs to read content, however this
  webpage provides quality based articles.

 • jordan shoes
  Comment Link jordan shoes Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 10:44

  I have to show my thanks to this writer just for rescuing me from this challenge. Right after scouting through the online world and seeing solutions that were not productive, I was thinking my life was gone. Living without the solutions to the issues you have solved by way of the guideline is a crucial case, as well as the kind which could have negatively damaged my career if I hadn't noticed your web blog. Your own competence and kindness in handling every part was important. I don't know what I would have done if I had not come across such a subject like this. I am able to at this moment relish my future. Thank you very much for this high quality and effective guide. I will not be reluctant to recommend the blog to anyone who should receive guidance about this situation.

 • acheter reductil en ligne
  Comment Link acheter reductil en ligne Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 21:18

  Nearly all of whatever you articulate is supprisingly legitimate and it makes me wonder the reason why I had not looked at this in this light before. This article truly did turn the light on for me personally as far as this specific topic goes. However there is one particular factor I am not too comfortable with so while I attempt to reconcile that with the main idea of the issue, permit me see exactly what the rest of the visitors have to point out.Nicely done.

 • South Dakota Car Shipping
  Comment Link South Dakota Car Shipping Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 06:11

  Howdy very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I am satisfied to find so many useful info right here within the publish, we'd like develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • curry 4 shoes
  Comment Link curry 4 shoes Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 21:32

  I precisely desired to say thanks once again. I do not know the things I might have undertaken in the absence of the entire ways provided by you over such a topic. It was an absolute challenging matter in my opinion, however , spending time with this specialized way you handled the issue took me to cry for happiness. Now i am happy for this advice and thus pray you know what an amazing job you were carrying out teaching many others by way of your blog. More than likely you've never met all of us.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 1. Popular
 2. Trending
 3. Comments

Calender

« May 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31