Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων

Written by  Δεκ 24, 2018

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων μονάδες της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, καθώς και τη Φ/Γ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», που βρίσκεται εν όρμω

λιμένα Λάρνακας, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συνομίλησε με το στρατιωτικό προσωπικό και αντήλλαξε ευχές.

 

Στην ομιλία του προς τα στελέχη και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

 

«Είμαστε σήμερα εδώ, με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Πρέσβη της Ελλάδος, για να σας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.

 

Είμαστε εδώ, γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ονομάζεται «Εθνικής Άμυνας» και όχι Υπουργός Άμυνας, όπως σε όλα τα κράτη, γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την ευθύνη για το Έθνος.

 

Έθνος δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Ελλάδος. Έθνος κοινό, Έθνος ένα, είναι το Έθνος των Ελλήνων, το Έθνος των Κυπρίων. Είμαστε ένα έθνος σε δύο διαφορετικές χώρες. Για αυτό είστε και εσείς εδώ, η Ελληνική Δύναμη Κύπρου, για την προστασία του Έθνους, της Σημαίας, του Εθνοσήμου.

 

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατεύσιμοι,

 

όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για εσάς, όπως είναι υπερήφανες και οι οικογένειές σας, γιατί αποτελείτε συνέχεια των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, εκείνων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, φυλάσσοντας βωμούς και εστίες. Γιατί αυτά φυλάττουν οι Έλληνες στρατιώτες. Δεν διεξάγουν επιθετικούς πολέμους, δεν διεκδικούν τόπους που ανήκουν σε άλλους. Προστατεύουμε τις πατρίδες μας, τις οικογένειές μας, τους λαούς μας, τις παραδόσεις μας.

 

Το μόνιμο προσωπικό, αυτά τα χρόνια της κρίσης, με μεγάλες θυσίες, άντεξε την επίθεση που δέχτηκε όλη η Ελλάδα, όλο το Έθνος, από την πλευρά των δανειστών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δανειστές απαίτησαν οι πρώτες περικοπές να γίνουν στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Διότι στόχος τους ήταν να κάμψουν το ηθικό και νόμισαν ότι οι στρατιωτικοί θα γονατίσουν και θα κάνουν πίσω. Χάρη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, που όχι μόνο δεν λυγίσατε, αλλά πεισμώσατε, αυτά τα χρόνια της κρίσης, όχι απλώς δεν εκάμφθη το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά απεδείχθη πολύ υψηλότερο.

 

 

Αντέξατε, κρατήσατε ψηλά την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας και παράλληλα καταφέρατε η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής να δημιουργήσει άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με την Κύπρο και με τις συμφωνίες που κάναμε προς το νότο με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς το βορρά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία.

 

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η χώρα μας βρισκόταν σε κρίση - και οι κρίσεις συχνά οδηγούν σε απώλεια εθνικού εδάφους - καταφέρατε και δημιουργήσατε αυτόν τον άξονα σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, πριν από δύο εβδομάδες, είπε ότι η Ελλάδα πέρασε στο «plan A». Δεν είναι τυχαίο, ότι ξεκινώντας η Κύπρος για την εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου, με την Τουρκία να απειλεί και να κατεβάζει πολεμικά πλοία, δεν είχε μόνο τη μόνιμη συνοδεία της Ελλάδος, δηλαδή την ΕΛΔΥΚ και το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά ήρθαν και οι συμμαχικές δυνάμεις για να στείλουν ένα μήνυμα «να αφήσουν ήσυχη την Κύπρο να προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού της πλούτου». Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα.

 

Πριν από λίγες ημέρες, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει από εδώ ένας αγωγός, θα περάσει νότια της Κρήτης, θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο της Ελλάδος και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, μέσω της Ελλάδος, στην Ευρώπη. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει σταθερότητα, ασφάλεια. Σημαίνει ότι αφήσαμε μία εποχή οικονομικής κρίσης και περνάμε σε μία περίοδο μεγάλης ασφάλειας. Και αυτό χάρη σε εσάς.

 

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ένα μεγάλο «ευγνωμονώ», εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, εκ μέρους όλου του Έθνους, στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί το κάνατε πιστοί στον όρκο που δώσατε «Να υπερασπίζω τη Σημαία, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, να μην την εγκαταλείπω ποτέ». Δεν γονατίσατε ούτε σε πιστωτές ούτε σε εκείνους που υποτίθεται ότι μας δείχνουν τα δόντια τους.

 

Όμως, δεν θα υπήρχαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν δεν ήταν εδώ τα παιδιά του ελληνικού λαού, οι στρατεύσιμοι. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είμαι πολύ υπερήφανος για εσάς.

 

Παλιά, όταν κάποιος ερχόταν με μετάθεση από την Ελλάδα στην Κύπρο συγγενείς και φίλοι «έπεφταν» όλοι πάνω του και έλεγαν «το παιδί μου θα πάει στην Κύπρο, είναι επικίνδυνα». Τώρα, πλέον, το 95% που υπηρετείτε εδώ είστε εθελοντές, ζητάτε εσείς να πάτε στην Κύπρο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται βεβαίως στο μόνιμο προσωπικό, αλλά βασίζονται και στο λαό. Και ο λαός είναι οι στρατεύσιμοι, είστε όλοι εσείς, που όταν απολυθείτε θα γυρίσετε πίσω στην πατρίδα και θα λέτε στα παιδιά σας πριν παρουσιαστούν ότι «εγώ υπηρέτησα στην ΕΛΔΥΚ» και θα έχετε επάνω σας τα τιμημένα σήματα της ΕΛΔΥΚ. Θα έχετε μαζί τις αναμνήσεις και θα σκέφτεστε ότι στην Κύπρο, που υπηρετήσατε κάποτε, οι προϊστάμενοί σας συνεχίζουν να υπηρετούν και να προασπίζουν τα εθνικά δίκαια, την εδαφική ακεραιότητα του Έθνους και βεβαίως το μέλλον της πατρίδος.

 

Μαζί με τους στρατεύσιμους είναι και οι εθνοφύλακες, που πλέον στον ελλαδικό χώρο έχουν ενσωματωθεί στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και τους έχουμε δώσει τη δυνατότητα να είναι πολύ περισσότεροι από ότι στο παρελθόν, εκπαιδευμένοι, οργανωμένοι κα έτοιμοι.

 

Η Ελλάδα είναι μία χώρα ειρηνική, εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να έχουμε την ειρήνη, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα απόλυτα σαφές προς τους πάντες: όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε.

 

Αυτό δεν είναι απειλή προς κανέναν, δεν είναι λεονταρισμός, είναι η άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας, του δικαίου. Το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα όριά μας και να ξέρουν ότι το Έθνος είναι ενωμένο. Και το Έθνος είναι ενωμένο όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές που εσείς διαμορφώνετε κάθε μέρα με τη ζωή σας, με την παρουσία σας, με την πειθαρχία σας, με τη εκπαίδευσή σας, με την πίστη στην πατρίδα.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν τους Έλληνες και το Έθνος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν το Εθνόσημο και τη Σημαία. Αυτή είναι η δύναμή μας. Ενωμένος ο Ελληνισμός ποτέ δεν απέτυχε. Μόνο όταν μπήκε μέσα μας η διχόνοια, τότε κατάφεραν να μας πλήξουν, για λίγο. Γιατί για λίγο καιρό ξαποσταίνει η Ελλάδα και ξανά για τη δόξα τραβά.

 

Στην Κύπρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που έχω την πολιτική ευθύνη, μαζί με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία κάναμε πολλά. Είμαστε σήμερα εδώ, με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, παρουσία του Διοικητού σας, του κ. Πρέσβη και του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς για να δείξουμε ότι η Κύπρος δεν είμαι μακριά.

 

Κάποιοι, στα περάσματα της πρόσφατης ιστορίας, θέλησαν να αποκόψουν τον Κυπριακό Ελληνισμό από τον κορμό του Έθνους. Δεν ήθελαν να αναλάβουν ευθύνες. Όμως, ο ενιαίος αμυντικός χώρος δεν βρίσκεται ούτε σε πολεμικά σχέδια ούτε σε πολεμικές αποφάσεις. Βρίσκεται στην καρδιά κάθε παλικαριού και κάθε λεβέντισσας της ΕΛΔΥΚ. Σε αυτούς που έπεσαν, σε εσάς που είστε εδώ και σε αυτούς που μπορεί να χρειαστεί να πέσουν αύριο.

 

 

Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια κοινή μοίρα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αυτά τα χρόνια μπορέσαμε, πέραν της παρουσίας της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, να προχωρήσουμε σε ορισμένα πολύ απλά, αλλά συμβολικά μηνύματα. Όταν πέρασαν τα ελληνικά F-16 πάνω από την παρέλαση, δείξαμε ότι είμαστε εδώ. Όταν κάναμε τη συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και όταν ήταν προχθές εδώ 200 ελικόπτερα από το Ισραήλ, δείξαμε σε κάποιους ότι αυτά που έκαναν στο παρελθόν πρέπει να τα ξεχάσουν. Όταν παρέλασαν στην εθνική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα τμήματα των ηρώων του 1974, των κομάντος και των αγωνιστών, εκείνων που έδωσαν ένα κομμάτι από το κορμί τους, αυτό αποδείξαμε. Και βεβαίως και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ είναι εδώ σε κάθε παρέλαση και θα είναι εδώ, όπως και οι Κύπριοι θα είναι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Αυτά σας τα λέω γιατί υπηρετείτε στην πρώτη γραμμή του Έθνους. Και είμαστε όλοι υπερήφανοι για εσάς. Είναι υπερήφανοι οι γονείς σας, οι συγγενείς σας, αλλά υπερήφανος είναι και ο Έλληνας πολίτης που αυτή τη στιγμή φέρνει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στη πρώτη θέση της εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι το 95% των Ελλήνων πολιτών εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει η ενότητα του Έθνους, η πίστη στο καθήκον και ο επαγγελματισμός. Σας ζητώ να συνεχίσετε.

 

Έκανα αυτόν τον μικρό απολογισμό, γιατί μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στη Κύπρο με την ιδιότητα του Υπουργού. Ήμουν εδώ αυτά τα χρόνια σε κάθε παρέλαση, κάθε 1η Απριλίου, αλλά εάν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη συμφωνία των Πρεσπών εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από την κυβέρνηση. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς.

 

Εσείς όμως παραμένετε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως είπα οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν το έθνος. Δεν ζητώ τίποτε άλλο από εσάς από το να είστε ενωμένοι, να μην εμπλακείτε ποτέ σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική και να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενσυνείδητης πειθαρχίας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον Διοικητή σας, να έχετε εμπιστοσύνη οι φαντάροι στον λοχία σας, να έχετε εμπιστοσύνη οι νεότεροι στους αρχαιότερους. Ο κύριος δεσμός στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η ενσυνείδητη πειθαρχία και η βαθιά πίστη στην πατρίδα. Σας καλώ, λοιπόν, όλους και όλες μαζί να συνεχίσετε αυτή την πορεία.

 

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά. Σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε

 

Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε ξανά μαζί. Να ξέρετε, όμως, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου, θα μείνει εδώ, στην Κύπρο. Είναι υποχρέωση και καθήκον, δικό σας και δικό μου. Είναι καθήκον κάθε Ελλαδίτη να σκέφτεται την Κύπρο και κάθε Κυπρίου να σκέφτεται τη μητέρα πατρίδα».

 

 

Last modified on Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 08:34

12 comments

 • balenciaga
  Comment Link balenciaga Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 07:24

  Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily terrific chance to discover important secrets from this blog. It really is very beneficial plus packed with fun for me and my office co-workers to visit your blog a minimum of three times in 7 days to learn the new secrets you have got. And of course, I am also actually astounded for the effective tips served by you. Certain 2 tips in this post are essentially the most impressive I have ever had.

 • michael kors factory outlet
  Comment Link michael kors factory outlet Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 00:37

  A lot of thanks for all of the hard work on this site. Ellie really loves carrying out research and it is obvious why. My partner and i know all concerning the lively means you make very useful strategies through your web blog and as well as boost response from some other people on that matter then my simple princess has been discovering a lot. Take advantage of the rest of the new year. You're the one conducting a terrific job.

 • nfl jerseys
  Comment Link nfl jerseys Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 16:47

  Thank you so much for providing individuals with such a brilliant chance to discover important secrets from this website. It's always so nice and as well , full of fun for me personally and my office co-workers to search your site more than thrice in one week to study the fresh guidance you have got. Of course, I am at all times amazed considering the splendid creative concepts you serve. Certain 3 ideas in this post are ultimately the very best I've had.

 • curry 4
  Comment Link curry 4 Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 07:39

  My spouse and i got more than happy that Chris managed to complete his survey via the precious recommendations he got using your site. It's not at all simplistic to simply continually be giving for free helpful tips that the others could have been trying to sell. Therefore we consider we have you to give thanks to because of that. All the illustrations you made, the straightforward website navigation, the relationships you can make it possible to create - it's got all fabulous, and it is facilitating our son and our family feel that this concept is interesting, and that's especially indispensable. Thank you for everything!

 • yeezy boost 350 v2
  Comment Link yeezy boost 350 v2 Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 06:05

  I am just commenting to let you understand of the brilliant discovery our princess developed reading through your blog. She realized such a lot of issues, not to mention what it is like to have a very effective teaching style to have other people just know just exactly some hard to do topics. You actually did more than readers' expectations. I appreciate you for giving these priceless, healthy, informative and also easy tips about that topic to Janet.

 • off white hoodie
  Comment Link off white hoodie Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 00:31

  Needed to create you a very small word so as to thank you so much the moment again considering the pleasant techniques you have shown in this article. It is certainly pretty generous of you to grant extensively exactly what numerous people would've marketed as an electronic book to end up making some dough for themselves, chiefly since you could have tried it in case you wanted. Those suggestions also worked to be a easy way to recognize that someone else have the same desire really like mine to understand good deal more in regard to this matter. I'm sure there are millions of more fun sessions up front for individuals who looked over your site.

 • christian louboutin shoes
  Comment Link christian louboutin shoes Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 19:26

  I wish to voice my respect for your generosity supporting individuals who really want assistance with the concept. Your special commitment to passing the message along had been exceptionally insightful and has empowered some individuals much like me to arrive at their ambitions. Your warm and helpful facts indicates a lot a person like me and a whole lot more to my colleagues. Thank you; from everyone of us.

 • jordan 1 off white
  Comment Link jordan 1 off white Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 12:40

  I precisely needed to thank you very much all over again. I'm not certain the things I could possibly have sorted out without the entire strategies provided by you regarding that area. Certainly was a real horrifying matter for me personally, but taking a look at a expert way you resolved it made me to weep with delight. Extremely happier for your information and then expect you find out what an amazing job you have been undertaking teaching most people through the use of your websites. Most likely you've never got to know all of us.

 • bape hoodie
  Comment Link bape hoodie Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 07:03

  I wish to voice my admiration for your kindness giving support to those individuals that absolutely need assistance with that issue. Your real dedication to passing the solution all through has been pretty productive and have really allowed individuals just like me to get to their desired goals. This useful guide means so much a person like me and still more to my peers. Best wishes; from all of us.

 • yeezy
  Comment Link yeezy Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 05:07

  I and my friends have already been checking out the best hints found on the website and so the sudden I got a horrible suspicion I never expressed respect to the web site owner for those secrets. The guys had been for this reason stimulated to read all of them and now have extremely been using those things. Thank you for being really thoughtful and then for picking certain high-quality useful guides millions of individuals are really needing to discover. My very own sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 1. Popular
 2. Trending
 3. Comments

Calender

« March 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31